Legislatíva

Znenie zákona

Zákon č.79/2015 Z.z. o odpadoch vyžaduje triedený zber biologicky rozložiteľných kuchynských odpadov z domácností  ale novela zákona o odpadoch od januára 2021 ruší najčastejšie aplikovanú výnimku – ekonomickú neúnosnosť triedenia BRO.

Právne predpisy

Nakladanie s kuchynskými biologicky rozložiteľnými odpadmi

-01

Zákon o odpadoch č.79/2015 Z.z.

Vyžaduje triedený zber biologicky rozložiteľných komunálnych odpadov a kuchynských odpadov z domácností. Upravuje pôsobnosť orgánov štátnej správy a obcí, práva a povinnosti osôb pri predchádzaní vzniku odpadov a pri nakladaní s odpadmi, zodpovednosť za porušenie povinností na úseku odpadového hospodárstva.

-02

Vyhláška MŽP č.371/2015 Z.z.

Vykonáva niektoré ustanovenia zákona o odpadoch.

-03

Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 1069/2009

Ustanovuje zdravotné predpisy týkajúce sa vedľajších živočíšnych produktov a odvodených produktov neurčených na ľudskú spotrebu (kuchynský odpad).

-03

Nariadenie Komisie (EÚ) č. 142/2011

Vykonáva Nariadenie EP a R (ES) č. 1069/2009 o vedľajších živočíšnych produktoch.

3 výnimky

Výnimky zo Zákona o odpadoch

V platnosti zostanú už len tri prípady, kedy sa bude dať povinnosti triedeného zberu BRO a  kuchynského odpadu naďalej vyhnúť

-01

Spaľovanie

týka sa miest a obcí, v ktorých zmesový odpad končí v zariadení na energetické využitie odpadu (Bratislava a Košice)

-02

100% domácnosti kompostuje

kompostuje 100% domácnosti všetok kuchynský bioodpad

-03

Triedený zber

Tridený zber nie je technicky možný

Proces spracovania BRO

Čo patrí do kuchynského bioodpadu

Food-waste-v1

suroviny a zvyšky jedla

neskonzumované zostatky pokrmov a potravín rastlinného a  živočíšneho pôvodu (z kuchýň domácností, zo zariadení spoločného stravovania, školských kuchýň, stravovacích zariadení domovov sociálnych služieb, stravovacích prevádzok zdravotníckych zariadení)

Food-waste-1

potraviny po dátume spotreby

znehodnotené potraviny alebo po lehote minimálnej trvanlivosti

Food-waste-3

papierové vrecko

znečistené zeleninou, ovocím alebo ostatnými potravinami živočíšneho alebo rastlinného pôvodu

Food-waste-2

drevo a papier

v malom množstve aj drevitá vlna, triesky, hnedá lepenka, novinový papier (použité pri manipulácii s potravinami)

Legislatíva

Nariadenia Komisie (EÚ) č.142/2011 a Vyhlášky MŽP č.371/2015 Z.z.

-01

Zber

Zber zeleného a kuchynského bioodpadu môže byť spoločný do jednej zberovej nádoby

-02

Čistenie nádob

Nevyhnutné je pravidelné čistenie zberných nádob po každom odvoze kuchynského odpadu resp.ich výmena za vymyté

-03

Spracovanie

Kuchynský odpad je potrebné podrviť na frakciu max.12 mm, zahriať v hygienizačnej jednotke na  teplotu min. 70 stupňov po dobu min. 60 minút 

-04

Krytý priestor

V zariadení musí existovať krytý priestor na preberanie a expedíciu vedľajších živočíšnych  produktov

-05

Čistenie a dezinfekcia

Zariadenie musí byť vybudované tak, aby sa dalo ľahko čistiť a dezinfikovať ∙ dlážky musia byť položené tak, aby uľahčovali odvádzanie tekutín 

-06

Skladové priestory

Ak je to potrebné na účely dosiahnutia cieľov tohto nariadenia, zariadenia musia mať vhodné  sklady s regulovanou teplotou a dostatočnou kapacitou na uchovávanie vedľajších  živočíšnych produktov pri vhodných teplotách navrhnuté tak, aby umožňovali  monitorovanie a zaznamenávanie uvedených teplôt 

-07

Čistenie vozidiel

Zariadenie disponuje vhodným vybavením na čistenie a dezinfekciu vozidiel, v ktorých sa  prepravujú kuchynské odpady.

Splnenie týchto požiadaviek požaduje Štátna vetrerinárna a potravinová správa SR (ŠVPS SR) pri schvaľovaní zariadenia na spracovanie kuchynského odpadu. 

Mám záujem o riešenie

Právne predpisy

Uvádzanie hnojív do obehu

-01

Zákon č. 136/2000 Z. z. o hnojivách v znení neskorších predpisov

Ustanovuje podmienky uvádzania hnojív, pestovateľských substrátov a pomocných látok na úpravu vlastností pôdy (ďalej len „hnojivá“) do obehu.

-02

Vyhláška 577/2005 Z.z.

Ustanovuje typy hnojív, zloženie, balenie a označovanie hnojív, analytické metódy skúšania hnojív, rizikové prvky, ich limitné hodnoty pre jednotlivé skupiny hnojív, prípustné odchýlky a limitné hodnoty pre hospodárske hnojivá.

Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady č. 2003/2003 o hnojivách

(ďalej len „nariadenie EÚ“) zo dňa 13.10.2003, ktoré ustanovuje ďalší spôsob uvádzania hnojív do obehu takzvaný „voľný pohyb“ tých hnojív, ktoré sú uvedené v prílohe č. 1 tohto nariadenia. Tieto hnojivá môže ich výrobca označiť na obale alebo v sprievodnej dokumentácii voľne uložených hnojív slovami „Hnojivo ES“. 

 

Tieto hnojivá môže ich výrobca označiť na obale alebo v sprievodnej dokumentácii voľne uložených hnojív slovami „Hnojivo ES“. V tom prípade preberá výrobca zodpovednosť za to, že sú u nich splnené všetky požiadavky nariadenia EÚ. Týka sa to najmä predpísaných foriem a obsahu živín s využitím povolených odchýlok, ich označenia, balenia, bezpečnostných predpisov a opatrení. Hnojivá označené slovami „Hnojivo ES“ nebudú pred svojím uvádzaním do obehu podliehať certifikácii ani v SR, ani v žiadnom inom členskom štáte EÚ.

Scroll to Top